Dalam rencana saya pada Februari kemudian bawah tajuk ‘Trump: Penentu Aman dan Hancurnya Dunia,’ dalam Mega Mimbar Utusan Malaysia antara lain menyatakan bahawa dengan mempunyai huruf lelaki ‘gila’ ialah tidak tidak mungkin dalam pentadbiran Trump melaksanakan pelbagai perkara gila termasuk meneruskan kesepakatan pilihan raya untuk menamakan Jerusalem sebagai ibu negara Israel.
Keputusan telah dibentuk dan tiada gejala Trump bakal mengubah keputusannya meskipun dibantah oleh kuasa-kuasa besar dunia menyerupai Britain dan Perancis, malah Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dalam mesyuarat tergemparnya pada Jumaat kemudian juga menolak keputusan Trump.
Banyak analisis dibentuk pelbagai pihak dengan mengemukakan hujah sejarah, geografi, sosiopolitik dan strategik, perbincangan serta kupasan semuanya sudah dikeluarkan. Saya tidak bercadang untuk mengupas dari sudut-sudut ini, sebaliknya mahu mengajak pembaca khususnya umat Islam untuk berfikir dan menghalusi perihal cara atau taktik menghadapi si gila Trump.
Bantahan, kecaman, demonstrasi, ugutan, memorandum persefahaman, boikot dan pelbagai cara telah berlaku di seluruh dunia bagi mengutuk keputusan Trump, lagi menyedihkan apabila pada peringkat pemimpin, hanya segelintir pemimpin Islam yang lantang dan berani telah bersuara, menyerupai mana ditunjukkan oleh Raja Abdullah dari Jordan, Reccep Tayyip Erdogan dari Turki dan beberapa pemimpin Islam yang lain, yang selebihnya diam diam atau sekadar menumpang memukul gendang dan sibuk dengan hal-hal dalaman masing-masing.
Sejauh mana berkesannya semua tindak balas ini ke atas AS dan Israel? Bagi saya, semua bentuk tindak balas ini sebagai cara-cara tradisional yang sudah tidak lagi berkesan dan ditakuti Trump mahupun Israel. Malah, Trump dan Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu sudah tahu dan menjangkakannya akan berlaku, tidak lebih daripada itu.
BERI NAFAS BAHARU KEPADA LANGKAH TRADISIONAL
Selain, Erdogan dan Raja Abdullah, ulama Islam populer Yusuf al-Qaradhawi telah menyeru seluruh umat Islam semoga mengangkat senjata memerangi Trump dan Netanyahu, satu ajakan besar, berani dan berisiko.
Ia disifatkan sebagai satu taktik betul dan terbaik, meskipun dilihat belum tiba masanya karena kedudukan dan kelemahan yang dimiliki negara serta umat Islam masa kini. Tetapi setidak-tidaknya negara dan umat Islam harus memulakan langkah ke arahnya.
Dalam informasi perisytiharan Jerusalem oleh Trump, karenanya lebih dirasai umat Islam Palestin, sehingga rencana ini ditulis satu nyawa sudah menjadi korban sementara ramai lagi yang cedera diperangi tentera laknatullah Yahudi. Ketika umat Islam lain di seluruh dunia berdemonstrasi secara kondusif sesama sendiri, rakyat Palestin berdepan dengan senjata-senjata canggih Israel yang sudah diletakkan dalam keadaan bersedia pada bila-bila masa untuk menggempur sedangkan rakyat Palestin hanya ada batu, tayar dan kayu sebagai senjata.
Sudah tiba masanya pendekatan lain difikirkan untuk diberikan kepada rakyat Palestin untuk mempertahan tanah air dan keselamatan mereka. Harus difikirkan perihal cara-cara untuk memperlihatkan mereka senjata, memberi peralatan untuk menciptakan senjata dan melatih menciptakan senjata.
Dari sudut politik dan diplomatik, negara-negara Islam hendaklah memutuskan dalam tempoh 24 jam hubungan diplomatik dan memanggil balik semua pegawainya di luar negara sementara semua pegawai dan kakitangan kedutaan gila yang terlibat diarah pulang ke negara-negara masing-masing.
Dari sudut ekonomi pula, semua urus niaga dan hubungan perdagangan termasuk dalam pelbagai bidang lain juga hendaklah digantung serta merta. Tokoh dan pemimpin Barat yang menyokong Amerika dan Israel hendaklah tidak boleh memasuki mana-mana negara Islam sebagaimana musuh melakukannya terhadap tokoh serta pemimpin Islam.
Sekurang-kurangnya mereka tahu dan melihatnya sebagai amaran terhadap mereka. Sudah hingga masanya seruan-seruan sebegini dibentuk dalam demonstrasi dan hendaklah ditulis dalam memorandum bantahan sebagai pendekatan yang lebih serius dalam memerangi musuh-musuh Islam.
Pendekatan dan taktik lebih keras ialah keutamaannya sekarang. Dalam hal ini, saintis, ekonomis, teknologis, strategis, cendekiawan Islam hendaklah dikumpul dan digerakkan ke arah semua perjuangan ini sebagai senjata ampuh melawan musuh-musuh Islam
BERSEDIAKAH NEGARA ISLAM HADAPI ‘RIBUT KEDUA’?
Persoalannya, adakah dunia Islam, negara-negara Arab dan seluruh umat Islam sudah bersedia untuk melaksanakan apa yang disarankan? Di atas kertas begitu banyak implikasinya, iaitu ekonomi, politik, sosial dan kebinasaan.
Dalam keadaan dunia Islam hari ini yang berpecah belah, berperang sesama sendiri, dengki dan khianat sesama sendiri, pergantungan ekonomi kepada Barat, kurang menguasai ilmu dan teknologi dan 1,001 kelemahan berbanding bangsa-bangsa lain, maka matlamat untuk menghentikan segala bentuk penindasan, penghinaan dan penjajahan oleh negara-negara menyerupai Israel serta AS khususnya tidak akan tercapai.
Jawapannya bergantung kepada sejauh mana dunia Islam, negara-negara Arab dan umat Islam keseluruhannya mahu bersatu, menguasai semua cabang ilmu pengetahuan. Pada waktu dan saat itu pastinya akan tiba pinjaman Allah dan dengan gampang semua musuh akan berjaya dikalahkan.
Cabaran paling besar yang perlu diatasi umat Islam hari ini ialah menukar persepsi bahawa Islam itu bekerjsama ialah agama kebenaran dan bukannya keganasan menyerupai yang dipromosikan Barat. Untuk menukarnya, Islam hendaklah menjadi referensi dan teladan dalam semua bidang kehidupan.
Cadangan-cadangan untuk dilakukan oleh umat Islam ialah sebagai satu taktik kekuatan dan langkah mempertahan diri. Kesimpulannya, kalau ribut pertama perisytiharan Baitulmaqdis menjadi ibu negara Israel sudah berlaku, kini hanya menanti ribut kedua, iaitu pemindahan kedutaan AS ke situ.
Ketika kesan tiupan ribut pertama belum reda, adakah ribut kedua akan dibiarkan berlaku dan membawa kebinasaan lebih dahsyat terhadap Islam dan umatnya?
Di mana ada kemahuan di situ ada jalan, pinjaman paling besar tentunya daripada Allah SWT yang tidak dimiliki pihak musuh, dengan syarat umat Islam segera kembali berpegang teguh kepada tali Allah, Insya-Allah!