Wahai Isteri, Bacalah Ini Supaya Menjadi Isteri Yang Solehah


Memegang status seorang isteri bukan sesuatu yang gampang kerana tanggungjawab yang digalas amat berat. Ini kerana perempuan yang bergelar isteri seterusnya menjadi seorang ibu mempunyai peranan yang besar dalam memastikan kehidupan keluarga senang dan seterusnya berperanan dalam training manusia yang berjaya..
Kehidupan yang mencabar pada hari ini menuntut golongan isteri untuk lebih fokus terhadap kerukunan rumahtangga supaya tidak tersasar daripada perkara- masalah yang boleh membawa kegagalan dalam perkahwinan mereka.
Semua perempuan mahukan kebahagiaan dalam perkahwinan, mempunyai bawah umur yang berjaya dalam pelajaran dan kehidupan. Namun, dalam mencari kebahagiaan, isteri sering meletakkan syarat kebahagiaan ke atas pundak suami, misalnya kalau suami baik baharulah kehidupan rumahtangga akan bahagia, namun kalau sebaliknya rumahtangga tidak akan menemui kebahagiaan.
Menurut Pakar Motivasi terkenal, Profesor Dr. Muhaya Mohamad melalui rancangan Tarbiah yang disiarkan di radio IKIMfm jam 10.15 Jumaat lalu, perempuan yang meletakkan syarat kebahagiaan hanya kepada suami tidak akan mengecapi kehidupan yang baik dalam perkahwinan kerana suami dan isteri harus mempunyai kesedaran yang tinggi untuk membina prinsip hidup ke arah mencapai kebahagiaan.
Dengan ini, perlu bagi seseorang isteri melaksanakan transformasi diri dengan tidak hanya meletakkan aspek luaran semata sebagai prinsip kebahagiaan, sebaliknya menekankan aspek yang lebih bersifat kerohanian. Oleh itu, Prof. Dr Muhaya menyarankan beberapa prinsip penting sebagai tonggak utama dalam membina kehidupan rumahtangga yang cemerlang.
Pertama, sebagai seorang isteri atau ibu, perempuan harus membina semangat yang lebih positif, ibarat sentiasa bersyukur dengan apa yang dimiliki. Begitu juga melatih mahir keluarga untuk fokus terhadap apa yang ada, bukan apa yang tidak ada. Perasaan sentiasa bersyukur dengan anugerah Allah ini menciptakan hati merasa lebih lapang kerana minda kita tidak akan terganggu dengan harapan yang tinggi terhadap masalah yang bukan menjadi milik kita.
Prinsip kedua utama dalam rumahtangga ialah  seorang isteri harus peka perihal pemakanan yang seimbang untuk mahir keluarganya. Makanan yang baik akan memilih keluarga sihat sejahtera. Apabila seseorang isteri yang mempunyai kesihatan yang baik, suami dan bawah umur juga sihat, keluarga akan bertambah ceria dan gembira. Oleh itu, penting bagi perempuan memahami perihal nutrisi dan menyediakan pemakanan yang terbaik untuk mahir keluarganya.
Isteri juga harus menjadi distributor kesihatan bukan hanya fizikal tetapi mental dan spritual. Mempunyai emosi yang seimbang, kesihatan fizikal yang baik, dan kekuatan kerohanian yang tinggi, ialah penting dalam training watak seorang isteri yang unggul. Ini kerana, isteri atau ibu ialah idola bagi bawah umur dan sumber kekuatan bagi keluarga untuk mengharungi kehidupan yang penuh cabaran.
Prinsip ketiga, isteri hendaklah sentiasa fokus untuk mencapai bahagia. Ini bererti seorang perempuan itu hendaklah sentiasa menanam azam untuk menjadi sumber kebahagiaan kepada keluarganya. Orang yang senang akan menerima kebahagiaan dan memberikannya kepada orang lain. Orang yang penuh kasih sayang akan memberi keseluruhan kasih sayangnya terhadap orang lain. Sebab itu, seorang isteri haruslah sentiasa fokus untuk membina tenaga senang dalam dirinya. kerana dengan itu,dapat menghasilkan sebuah kehidupan yang bermakna.
Menurut Prof Dr. Muhaya, kita hendaklah selalu menekankan perihal hidup yang saling memberi dan berkongsi. Contohnya memberi kasih sayang dan berkongsi rezeki dengan orang lain akan menambahkan lagi barakah dalam kehidupan kita dan keluarga.
Terapkan nilai murni dalam diri dan tumpukan kepada matlamat dalam perkahwinan ibarat mendidik anak, menguruskan rumahtangga atau apa sahaja yang membawa kebahagiaan kepada keluarga dan perkahwinan ialah kiprah yang perlu diberi keutamaan.
Begitu juga dalam menciptakan pilihan dan memilih keputusan yang  betul. Sekiranya ada ujian atau problem sekalipun, ianya tidak menjejaskan proses kehidupan kita, malah kita lebih sabar menghadapi setiap ketentuanNya kerana percaya setiap yang Allah berikan itu ialah yang terbaik untuk kita.
Prinsip keempat, jadilah seorang yang pemaaf. Jangan biarkan kesilapan masa kemudian membelenggu minda kita. Ini kerana, orang yang sentiasa diawasi oleh dongeng silam mengembangkan minda menjadi sempit. Seseorang yang dikawal oleh kesilapan masa kemudian membuatnya menjadi tidak bermotivasi untuk menjalani kehidupan yang lebih baik. Begitu juga dengan orang yang takut dengan masa hadapannya, menimbulkan dirinya tidak sanggup mencapai kebahagiaan sebagaimana yang diharapkan.
Dalam konteks ini seorang isteri atau ibu harus selalu berlapang dada dan akur atas kekurangan diri sendiri dan pasangannya. Jangan terlalu mengharap suami dan bawah umur begitu ideal sehingga kita dihentikan mendapatkan kesilapan dan kekurangan mereka. Mempunyai perspektif yang lebih terbuka menciptakan hati merasa lebih lapang.
Prinsip kelima ialah hidup dalam kesedaran, kerana isteri yang senang selalu bermuhasah diri dan memperbetulkan kesilapannya. Menjadi penasihat yang baik kepada bawah umur dan seterusnya merancang hidup yang seimbang dan tersusun.
Setiap orang dalam dunia ini mempunyai problem tertentu, sesiapapun tidak akan terlepas dari melalui ujian hidup, sama ada ujian bawah umur nakal, ujian kesihatan, suami yang malas, atau apa juga ujian yang mengembangkan kita merasa tersepit untuk menikmati bahagia. Namun, kalau kita melihat problem itu sebagai halangan ia akan menjadi tekanan kepada kita. Jika kita melihat sesuatu problem sebagai suatu proses kehidupan, setiap permasalahan yang berlaku sanggup dilalui dengan lebih tabah.
Apa yang penting besarkan minda kita kerana minda yang besar akan melihat problem menjadi kecil, apabila kita merasa setiap problem itu hanya sebagai perspektif, nescaya kita akan sanggup mendapatkan permasalahan dengan pandangan yang positif.
Transformasi diri amat penting kepada semua orang terutama perempuan yang bergelar isteri. Ini kerana, isteri atau ibu yang senang akan menunjukkan kebahagiaan kepada seluruh mahir keluarganya. Bayangkan setiap pagi kalau isteri tersenyum bahagia, suami dan bawah umur akan merasa gembira. Isteri yang penuh kelembutan dalam tutur bicara menyejukkan jiwa mahir keluarga, isteri yang sihat sejahtera akan menjadi sumber kekuatan sesiapa sahaja.
Seorang perempuan yang sentiasa menggerakkan dirinya untuk mencari kebaikan dalam hidup tidak akan bergerak secara keseorangan. Mereka turut melibatkan suami dan bawah umur atau sesiapa di sekelilingnya untuk tolong-menolong memulakan langkah dengan selalu meningkatkan diri dengan kefahaman ilmu agama kerana itulah yang akan mencorak masa depan perkahwinan yang bahagia.
SUMBER:IKIM

Click to comment