Berhati-Hati Anda Mungkin Tak Sedar Inilah 12 Gejala Anda Mengambil Banyak Gula Dalam Sehari

 Kebanyakan orang berfikir hanya pesakit kencing bagus memiliki kadar gula yang tinggi da Berhati-Hati Anda Mungkin Tak Sedar Inilah 12 Tanda-Tanda Anda Mengambil Banyak Gula Dalam Sehari

Kebanyakan orang berfikir hanya pesakit kencing bagus memiliki kadar gula yang tinggi dan perlu mengawal dan berhati-hati dengan jenis makanan yang diambil. Namun, tidaklah sebegitu. Setiap orang boleh mengalami ini dan mungkin tidak melihat ancaman yang sedang berlaku pada saraf, kanal darah, dan organ badan.
Bagi mengelakkan komplikasi, ini yakni penting untuk mengenali gejala membimbangkan dan mengambil langkah yang sesuai.
 Kebanyakan orang berfikir hanya pesakit kencing bagus memiliki kadar gula yang tinggi da Berhati-Hati Anda Mungkin Tak Sedar Inilah 12 Tanda-Tanda Anda Mengambil Banyak Gula Dalam Sehari
 Kebanyakan orang berfikir hanya pesakit kencing bagus memiliki kadar gula yang tinggi da Berhati-Hati Anda Mungkin Tak Sedar Inilah 12 Tanda-Tanda Anda Mengambil Banyak Gula Dalam Sehari
Kelaparan berterusan
Kandungan gula yang tinggi dalam darah menghalang glukosa memasuki sel-sel. Akibatnya, tubuh tidak mendapatkan tenaga dan meminta makanan lagi dan lagi.
Penyebab keletihan
Kandungan gula yang tinggi dalam darah, tubuh tidak bisa untuk menyimpan dan menyerap glukosa dengan betul. Tenaga dipakai tidak cekap, dan sel-sel tubuh tidak mendapatkan materi api yang mereka perlukan. Semua ini menciptakan anda rasa letih tanpa sebab.
Kerap membuang air kecil
Jika gula darah terlalu tinggi, buah pinggang dihentikan menyerap cecair. Oleh itu, tubuh cuba untuk menyamakan kepekatan glukosa dalam darah dan dalam sel-sel, melarutkan darah dengan cecair intrasel, sekali gus membawa kepekatan glukosa normal. Ini mengakibatkan anda kerap membuang air kecil.
Mulut kering, dahaga berlebihan
Mulut kering dan dahaga yang besar lengan berkuasa yakni jawapan kepada kehilangan cecair yang teruk. Baan sanggup menilai tahap kehilangan cairan tubuh dan mengakibatkan dahaga, menghantar arahan berkaitan ke otak. Sudah tentu, anda dihentikan menolak untuk minum, tetapi lebih baik jikalau anda menentukan air atau teh tanpa gula.
Pengurangan berat badan
Dengan tahap glukosa yang tinggi, anda boleh menurunkan berat tubuh dalam masa yang singkat, walaupun makanan yakni kerap dan mengandungi banyak kalori. Ada beberapa alasannya untuk ini:
  • Kehilangan cecair kerana kerap membuang air kecil membawa kepada tahap cecair yang rendah pada seluruh badan, dan mengakibatkan penurunan berat badan.
  • Jika tahap insulin tidak mencukupi untuk metabolisma glukosa, tubuh akan bertukar kepada pembakaran lemak.
  • Satu jumlah yang besar air kencing pada tahap yang tinggi glukosa menimbulkan tubuh menghabiskan lebih banyak kalori. Dengan cara ini, tubuh cuba untuk “membuang” glukosa yang berlebihan.
Penyakit berjangkit
Jangkitan kanal kencing (UTI) dan jangkitan yis boleh berlaku pada lelaki dan wanita. Namun lebih kerap mereka ditemui di kalangan perempuan yang memiliki paras gula yang tinggi dan kencing manis. Satu jumlah yang besar gula mewujudkan persekitaran yang baik untuk pembiakan yis dan bakteria.
Kulit kering
Kulit kering boleh dikaitkan dengan tahap gula tinggi pada darah untuk pelbagai sebab:
  • Kencing berlebihan menyebab tubuh dihidrasi sehingga tahap yang mengakibatkan kulit mula kering.
  • Masalah kulit yakni tanda aterosklerosis – pengerasan dan penyempitan arteri dan pengurangan seiring peredaran darah – penyakit yang sering berlaku pada pesakit kencing manis.
  • Saraf yang rosak boleh mengganggu operasi normal kelenjar peluh, dan mereka memberi kesan kepada keseimbangan kulit-air.
Sukar menumpukan perhatian
Tahap gula tinggi menghalang glukosa memasuki sel-sel otak, sehingga otak mengalami kesukaran untuk mendapatkan tenaga. Ini menjejaskan kelajuan pemikiran dan menciptakan keputusan.
Penglihatan kabur
Penglihatan kabur juga hasil daripada kesan kehilangan cairan tubuh disebabkan oleh gula yang tinggi dalam darah – ia juga memberi kesan kepada sel-sel mata. Akibatnya, mereka berubah bentuk dan mata kehilangan keupayaan untuk memberi rujukan betul.
Luka yang lambat sembuh
Ini berlaku disebabkan oleh kerosakan pembuluh darah akhir paras gula yang tinggi. Ini membawa kepada peredaran darah semaki nteruk, terutama pada anggota badan.
Mati pucuk
Kesukaran mengekalkan ereksi juga boleh berlaku terhadap glukosa tinggi dalam darah. Ereksi sihat memerlukan kesihatan saraf, ajaran darah yang baik, dan hormon yang betul. Namun lebihan gula dalam darah boleh menjejaskan setiap sistem ini.
Cepat marah
Menurut kajian, orang dengan gula yang tinggi yakni lebih cemas, marah, dan cenderung kepada kemurungan. Otak bergantung kepada bekalan yang sama glukosa, dan melompat mendadak paras memperlihatkan kesan negatif terhadap tugasnya. Hasilnya, suasana hati kita tiba-tiba menjadi lebih teruk.
Gula juga memberi kesan kepada peresapan nutrien lain: kromium. Mineral ini diharapkan untuk mengekalkan tahap gula yang stabil dalam darah kerana insulin, yang membersihkan glukosa daripada darah, dihentikan berfungsi dengan baik tanpanya.
 Sumber : http://ceritaviralhub.com

Click to comment