Benarkah Keyakinan Bahawa Perempuan Cuma Ada 1 Nalar & 9 Nafsu Ada Di Dalam Fatwa Islam? Coretan Bubuk Anas Memberi Jawapannya!

Sejak sekian usang masyarakat Islam di negara kita sentiasa terdedah dengan perkara yang pelik lagi menarik. Manusia memang berminat untuk mengetahui, mengeluar dan berbagi cerita-cerita yang karut, samada secara lisan, tulisan, filem atau apa saja.
Cerita bahawa kaum lelaki mempunyai 9 nalar dan 1 nafsu, manakala perempuan pula sebaliknya, iaitu 1 nalar dan 9 nafsu memang amat masyhur sekali di kalangan kita. Ia telah  dilihat dan diterima oleh masyarakat kita sebagai sesuatu yang benar. Jika ditanya dari manakah sumber fakta ini diambil, mereka akan menjawabnya; mendengarnya daripada para alim ulama’.
Kata-kata sakti ini dinukilkan daripada obrolan yang berlaku di antara Imam al-Hasan al-Basri dengan tokoh Sufi yang masyhur, Rabiatul Adawiyah rahimahumalLah. Iaitu semasa al-Hasan pergi meminangnya sesudah kematian suaminya, dia telah disoal beberapa perkara oleh Rabiah dan tidak sanggup menjawabnya. Tetapi apabila ditanya wacana akal, dikatakan al-Hasan telah menjawab sebagaimana di atas, iaitu 9:1 dan 1:9.
Demikianlah kisah yang didakwa telah berlaku di antara dua tokoh besar dalam Islam. Kisah ini telah dinukilkan oleh Usman al-Khaubawi, dalam kitabnya “Durrah an-Nasihin” , (dalam buku ini jugalah terdapat hadis masyhur di kalangan orang Melayu wacana kelebihan tertentu setiap malam solat terawih).
Menurut al-Fadhil Dr Abu Zaid, Ahmad Najib Abdullah al-Qari [mantan pensyarah KIAS, kini di APIUM, Nilam Puri] melalui makalah dia dalam majalah “Pengasuh” terbitan MAIK bil 623:
Cerita ini tidak benar sama sekali untuk dinisbahkan kepada al-Hasan al-Basri (apalagi kepada Rasulullah saw) kerana ia diambil daripada sumber yang tidak sahih. Hujahnya gampang sahaja, al-Hasan al-Basri dilahirkan pada tahun 21H dan meninggal dunia pada 110H.  Manakala Rabiatul Adawiyah pula -berdasarkan pendapat yang paling tepat- dilahirkan pada tahun 100H dan meninggal dunia pada 180H [Lihat: Az-Zahabi, Siyar A’lam an-Nubala’: 8341].
Ini bermakna ketika al-Hasan meninggal dunia, Rabiatul Adawiyah gres berumur 10 tahun, bagaimana pula boleh berlaku obrolan sedemikian di antara mereka berdua?
Untuk maklumat lanjut sila lihat majalah “Pengasuh” yang tersebut di atas tadi. Wallahua’lam.
Sumber : http://sepatuputih.com

Click to comment