Zaman Islam Hanya Pada Nama Sudah Tiba!! Nauzubillah.

Mesti kalimah ini tergantung di dinding rumah anda kan?


Alangkah bahagianya jikalau kita ditakdirkan lahir dan berada pada zaman kegemilangan Islam bersama dengan Rasulullah SAW. Ini kerana kita sanggup berjuang, mencar ilmu secara eksklusif daripada Baginda, sanggup melihat wajahnya serta boleh berkomunikasi secara eksklusif dengannya apabila menghadapi sesuatu masalah. Zaman Baginda itu yaitu satu masa yang sangat jago kerana sanggup melahirkan generasi individu Muslim yang unggul dalam segenap aspek kehidupan hingga menerima jolokan daripada Allah sebagai sebaik-baik umat kerana menjalankan kiprah memberikan yang makruf, mencegah kemungkaran dan beriman dengan Allah.

Inilah generasi yang telah dicatat dalam lembaran sejarah kerana membantu Baginda menundukkan dua kuasa besar pada masa itu iaitu Rom dan Parsi yang mendakwa mempunyai sumber tamadun yang hebat, namun kehebatan individu di kalangan Sahabat Rasulullah terdapat pada diri mereka budpekerti mulia bisa menundukkan keangkuhan kedua-duanya sekali.

Empayar Islam begitu gah dan dihormati suatu dikala dulu. Adakah mereka maju dengan menggandakan barat?


Mereka mencipta nama dalam sejarah tamadun insan sebagai pendekar Islam dengan menyebar dan memperluaskan anutan Baginda Rasulullah SAW sesuai dengan pegangan mereka kepada agama Islam yang membawa maksud kesejahteraan, keharmonian, kedamaian, keamanan dan keselamatan untuk umat insan sejagat.

Bagaimana dengan kita hari ini? Adakah kita bersemangat sama ibarat Para Sahabat?

Tidak dinafikan bahawa kita sebagai umat Nabi Muhammad, di antara mereka ada yang diberikan nama oleh ayah-ayah kita sebahagiannya dengan memakai nama Para Sahabat ibarat Abu Bakar As Siddiq, Umar, Uthman, Ali, Ubadillah, Salman, Khalid, Hamzah, Abbas, Bilal, Zubair dan sebagainya. Tetapi apakah nama-nama tersebut benar-benar meresap masuk dalam sanubari kita hingga mencontohi Para Sahabat dalam mendepani segenap informasi agama.

Alangkah malangnya segelintir umat Islam hari ini yang sudah mula menamakan bawah umur mereka dengan nama-nama yang kadang kala tidak memberi makna eksklusif berkaitan dengan agama. Nama-nama ibarat yang disebutkan di atas tidak lagi menjadi sebutan di bibir mereka. Mengapa? Sama-samalah kita mencari kekurangannya.

Malah Islam hanya tinggal pada nama sahaja, sedangkan cara dan gaya hidup tidak melambangkan mereka ibarat orang Islam, ini termasuk cara berpakaian, penampilan diri lelaki dan perempuan Islam, cara berkeluarga, cara berfikir, cara mendidik bawah umur dengan agama dan seribu satu macam karenah lagi tidak menampakkan diri mereka persis individu Muslim yang berinfak dengan anutan Islam sebenar.

Inilah yang pernah disabdakan oleh Baginda Rasulullah SAW lebih 14 era lalu, seperti ia bagaikan satu ramalan tepat, kerana Baginda sentiasa mendapatkan wahyu daripada Allah Taala, sudah tentu Dia mengetahui segala-galanya kerana ia di bawah kawalan dan pengawasan-Nya. Benarlah sabda Nabi SAW yang bermaksud, daripada Ali bin Abi Talib RA berkata: 

“Telah bersabda Rasulullah SAW bahawa sudah hampir datang suatu masa, di mana tidak tinggal lagi daripada Islam itu kecuali hanya namanya, tidak tinggal daripada Al Alquran itu kecuali hanya tulisannya. Masjid-masjid mereka tersergam indah, tetapi ia kosong daripada hidayah. Ulama mereka yaitu sejahat-jahat makhluk yang ada di bawah kolong (naungan) langit. Daripada merekalah berpunca fitnah, dan kepada merekalah fitnah itu akan kembali”. 
(Hadis riwayat Al Baihaqi)

Kalau kita perhatikan dunia Islam pada hari ini, keadaannya tidak begitu jauh daripada citra yang telah ditegaskan oleh Rasulullah SAW. Kalau belum hingga pun, ia sudah hampir menjurus ke sana. Apa yang Baginda sebutkan dalam hadisnya di atas bolehlah kita bincangkan satu persatu untuk melihat sejauh mana kebenaran kenyataan baginda itu.

  1. Islam hanya tinggal namanya sahaja.
  2. Al Alquran hanya tinggal tulisannya.
  3. Masjid tersergam indah tetapi kosong daripada hidayah Allah.
  4. Lahirnya ulama jahat yang mementingkan periuk nasi daripada Islam.
  5. Fitnah tersebar akhir kedangkalan ulama-ulama jahat.

Islam Hanya Tinggal Namanya Sahaja

Kelak akan banyak orang yang mengaku beragama Islam namun perbuatan sehariannya tidak mencerminkan sebagai seorang Islam yang baik, hanya namanya sahaja Islam. Islam diperalatkan untuk kepentingan tertentu. Oleh kerana itu kita sanggup lihat ramai orang Islam melanggar syariat.

Solat mengikut ‘mood’, ada seminggu sekali, ada sebulan sekali, setahun sekali dan ada yang tidak pernah solat sama sekali. Yang kaya pula enggan membayar zakat, yang pergi haji mahu digelar ‘pak haji’ namun masih lagi melepak di kedai judi dan menghabiskan masa.

Ramai yang bercakap perihal Islam padahal mereka tidak mengamalkannya. Pandai berpidato biar orang percaya dia seorang Islam yang baik dan memperjuangkan Islam, sehingga ada yang mengubah halal menjadi haram dan haram menjadi halal, bahkan aturan nas kalau boleh diubahsuaikan dengan zaman, bukan keadaan zaman diubahsuaikan dengan ketentuan nas.

Islam yang hanya tinggal nama


Sebenarnya orang yang sebegini tergolong daripada golongan orang munafik sebagaimana Sahabat Nabi yang berjulukan Abu Huzaifah ditanya apa itu nifak? Beliau menjawab:

“Kamu berbicara perihal Islam, tetapi kau tidak mengamalkan ajaran-ajarannya”. 
(Masnad ar-Rabi’)

Al Alquran Hanya Tinggal Tulisannya

Dalam banyak hadis Rasulullah SAW, Baginda menganjurkan kita umatnya biar membudayakan pembacaan Al Quran, ia bukan sekadar penawar kepada pelbagai penyakit yang sukar diubati, malah ia juga bertindak sebagai penyembur kepada hati yang berkarat dengan penyakit-penyakit cintakan dunia secara berlebihan.

Tujuan Al Alquran diturunkan yaitu untuk menjadi pedoman dalam soal akidah, iman, beribadah kepada Allah dengan membacanya, dipelajari isi kandungannya, diamalkan segala apa yang ada di dalamnya. Menjadi acuan dalam segenap problem yang dihadapi oleh manusia, dan yang paling utama ialah melaksanakan hukum, undang-undang dan perintah Allah yang ada di dalamnya.

Ayat Alquran terukir indah di dinding masjid, lebih indah lagi jikalau terukir di hati umat Islam


Apa yang mendukacitakan kita pada hari ini, Al Alquran dijadikan materi untuk musabaqah menjelang ketibaan bulan puasa iaitu bulan yang diturunkan Al Alquran di dalamnya. Sedangkan undang-undangnya tidak diguna-pakai walaupun sudah merdeka lebih setengah abad, orang-orang Islam yang melaksanakan jenayah tidak dieksekusi dengan undang-undang hudud atau qisas di dunia ini. Inilah citra ketegasan Nabi bahawa Al Alquran hanya tinggal tulisannya untuk dibaca, bukan untuk diamalkan.

Masjid Tersergam Indah Tetapi Kosong Daripada Hidayah AllahIndahnya masjid disebabkan pengunjungnya


Inilah kebenaran kenyataan Baginda Rasulullah SAW bahawa masjid-masjid umatnya pada kiamat memang cukup indah dan megah, tetapi pengisian di dalamnya tidak memberangsangkan. Masjid yang sepatutnya menjadi daerah memberikan kuliah agama kadang kala sepi daripada pengunjungnya.

Terdapat masjid yang membiayai urusan pembayaran bil elektrik, air dan penyelenggaraan mencecah nilai ringgit yang cukup tinggi, namun kadang kala apa yang menduka-citakan kelas pengajian pun tidak ada, ada yang diisi dengan kelas marhaban atau barzanji, itu pun tidak memahami dengan baik maksud apa yang dibacakan. Malah ada pula masjid dipertandingkan sempena Maulidur Rasul sebagai masjid yang paling bagus dan bersih.

Lahirnya Ulama Jahat

Tidak dinafikan juga wujud kalangan ilmuan Islam yang tidak berani untuk menyatakan kebenaran di hadapan pemerintah yang zalim ibarat yang disabdakan oleh Baginda, justeru itulah yang diingatkan oleh Baginda dalam hadisnya di atas. Golongan ulama ini sama seperti Bal’am bin Ba’ura (ulama Bani Israil) yang ditegaskan dalam ayat 176 surah Al ‘Araf.

“Dan kalau Kami kehendaki nescaya Kami tinggikan pangkatnya dengan (sebab mengamalkan) ayat-ayat itu. Tetapi ia bermati-mati cenderung kepada dunia dan berdasarkan hawa nafsunya; maka bandingannya yaitu ibarat anjing, jikalau engkau menghalaunya: ia menghulurkan lidahnya termengah-mengah, dan jikalau engkau membiarkannya: ia juga menghulurkan lidahnya termengah-mengah. Demikianlah bandingan orang-orang yang mendustakan ayat-ayat Kami. Maka ceritakanlah kisah-kisah itu supaya mereka berfikir”.
(surah Al ‘Araf ayat 176)

Menurut Imam Fakhruddin Ar-Razi, Imam Ibni Khathir, Imam Tabari dan ramai mufassirin bahawa ayat ini diturunkan berkenaan dengan seorang lelaki dari Negara Yaman berjulukan Bal’am bin Ba’ura’. Sebilangan ulama lain menyatakan, Bal’am yaitu spesialis ibadat yang mempunyai kemakbulan doa dari bangsa Bani Israel.

Menurut dongeng daripada Ibnu Abbas, pada zaman Nabi Musa a.s ada seorang alim berjulukan Bal’am bin Ba’ura. Allah s.w.t telah mengurniakan kepada Bal’am rahsia khasiat-khasiat nama-nama Allah Yang Maha Besar (Doa Bal'am bin Ba'ura mustajab). Setelah kejadian firaun dilemaskan dalam laut, Nabi Musa A.S dan bani Israel yang terselamat terus mengembara sehinggakan hampir hingga dengan negeri daerah tinggal Bal’am. Raja negeri tersebut ketakutan, takut kalau-kalau negerinya diserang oleh kaum yang telah berjaya menewaskan Firaun. Setelah bermesyuarat dengan penasihat-penasihatnya Raja tersebut tetapkan untuk meminta santunan Bal’am biar Bal’am memakai ilmunya (berdoa) untuk mengalahkan Nabi Musa AS.

Pada mulanya Bal’am masih tidak mahu mendoakan. Akan tetapi sehabis isterinya tidak bercakap, melayannya dan menyediakan makanan ibarat biasa dibuat. Lama kelamaan Bal’am pun bertanya kepada isterinya mengapa isteri dia mogok dan dia tidak dilayan ibarat biasa dilakukan. Isteri Bal’am berkata “berdoalah bukan susah ibarat yang dipinta oleh Raja”.

Bal’am dengan kekuatan ilmunya dan kemujaraban doanya telah mengenakan sekatan kepada Nabi Musa AS, doa Bal’am itu termakbul, mengakibatkan Nabi Musa tersesat di satu daerah yang berjulukan Teh (sekarang dinamakan semenanjung Sinai) selama 40 tahun.

Kesesatan yang maha dahsyat itu, mengakibatkan Nabi Musa bertanya Allah SWT, “Wahai Tuhan, apakah dosa yang kami lakukan sehingga kami tersesat di ladang Teh ini?”.

Jawab Allah SWT, “berpunca dari doa Bal’am”

Nabi Musa berkata lagi kepada Allah, “Wahai Allah, sepertimana kau mendengar doa Bal’am terhadapku, maka tolong makbulkan doaku terhadap Bal’am”.

Lalu, Nabi Musa mendoakan biar Bal’am dicabut keimanan dari dirinya. Doa Nabi Musa dimakbulkan oleh Allah, mengakibatkan Bal’am mati dalam keadaan kufur dan lidahnya terjelir sepertimana anjing.

“Minta berlindung kita dengan Allah daripada menjadi ibarat Bal’am bin Ba’ura’”. Wallahua’lam (Kisah ini isra’iliyyat yang masuk akal dijadikan pengajaran kepada kita).

Kepentingan dunia kerana mahu mengejar pangkat dan populariti menguasai hidup mereka hingga ada yang berani menghalalkan apa yang diharamkan Allah, menyembunyikan kebenaran kerana takut keduniaannya tersekat dan periuk nasinya terjejas hingga sanggup menggadai prinsip-prinsip agama, dalam hal ini, siapa yang makan cili maka dialah yang merasa bahang pedasnya.

Fitnah Tersebar Akibat Kedangkalan Ulama-Ulama Jahat

Fitnah terhadap Islam sudah semakin menular yang tidak pernah terfikir oleh individu Muslim yang baik di sisi Allah. Industri hiburan yang melibatkan artis-artis beragama Islam hingga ke peringkat paling seksi menjadi juadah mata pada hari ini, kasus ini berlaku yaitu kerana ulama-ulama yang jahat mendiamkan diri tidak mahu bercakap kerana takut segala akomodasi yang dikecapinya akan hilang, walaupun Islam daripada diri umat Islam bukan menjadi asumsi hidup

sumber: Zharif Alimin

Click to comment